Várunk szeretettel üzletünkbe személyesen is!

                                                                                        Várunk szeretettel üzletünkbe személyesen is!

Penészedés

Az első és legfontosabb dolog, hogy sohasem a penész okozza a problémát! A penész csak a probléma "mellékterméke". Ami lehet túlöntözés, rossz fényviszonyok, egyéb probléma, ami a növények/moha elhalását eredményezik. A penész mindig csak ezután jelenik meg, amikor valami lebomló/elhalt/legyengült növényi rész ezt lehetővé teszi számára.

A penészedéssel kapcsolatban mindig a kiváltó okot kell keresni, ami miatt ő meg tudott jelenni a szeretett floráriumunkban.

Alapvetően a penészgomba spórái (mint számos más gomba spórái is) szinte mindenhol jelen vannak a környezetünkben, a kezeletlen vízben, a levegőben, tárgyakon. Viszont csak a számukra megfelelő helyen kezdenek el szaporodni. Ez egy nyirkos, alacsony fényviszonyú, sok szerves törmeléket (rothadó, korható növények) tartalmazó helyen fordul elő.

Penész a mohákon:

A mohákban rengeteg szervesanyag meg tud ragadni, ezzel sajnos nem nagyon lehet mit kezdeni, viszont ezek táptalajt biztosítanak a penésznek.

  • Ha a penész a zöld mohán jelenik meg, akkor csak a rajtuk megtapadt szerves maradványokkal táplálkoznak és ha ezeket "elfogyasztották", akkor el fognak tünni (mert elfogyott a táplálékuk), nincs vele teendő.
  • Ha viszont a penész a moha bebarnulása/elsárgulása után jelenik meg, akkor a moha valami negatív körülmény miatt (ált. túl erős napfény/magas hőmérséklet) elhalt és mint korábban említettem az elhalt részeken a moha remekül elmajszolgatja a bomló részeket, így ebben az esetben sem a penész a fő probléma, hanem az, ami miatt a moha elhalt.

Ezekből kifolyólag a legtöbb esetben a floráriumban való penész megjelnésének lehetséges okai:

  • Túl gyenge fényviszonyok
  • A mohákban való szerves törmelékek megléte
  • Helytelen gondozás miatt a növények elhalása / moha bebarnulása (elhalása)
  • Csapvízzel való öntözés

Néhány tipp, hogy elkerüld a penész megjelenését:

  • Ne öntözd túl a floráriumot. Amennyiben túl sok vizet sikerült az üvegbe önteni (az öntözés után egy nappal még mindig látható nedvesség van az agyaggranulátum rétegben), úgy hagyd nyitva az üveget pár napra. Ha kinyitod a floráriumot vigyázz, hogy ne hulljon az üvegbe semmilyen anyag/piszok/por stb.
  • Ne tedd túl meleg helyre a floráriumot. 25 fok felett már nem ideális a floráriumnak, főleg a moháknak nem (bebarnulnak és elhalnak).
  • Gondoskodj a megfelelő fénymennyiségről, ne legyen a florárium túl árnyékos helyen, hiszen ez is csak a penész elterjedését szolgálja.

Amennyiben nem sikerült megfékezned a penészedést, hozd el floráriumodat üzletünkbe és mi rendbe tesszük neked. Erről részletesebb információt itt találsz: karbantartás