Várunk szeretettel üzletünkbe személyesen is!

                                                                                        Várunk szeretettel üzletünkbe személyesen is!

Gyakori kérdések

Mi az a florárium?

A florárium egy lezárt üveg, amelyben olyan növényeket nevelhetünk, amelyek a párás környezetet kedvelik. A növény felveszi a talajban lévő vizet, amely a leveleken keresztül párologtatva visszajuttatja azt a környezetébe. A pára az üvegen lecsapódik és visszacsorog a földbe. A kiegyensúlyozott mikroklímában tenyésző növények kevés gondozást igényelnek, csak közvetett fényre van szükségük, valamint nagyon ritkán egy kevés öntözésre és tartósan díszítik otthonunkat. 

Hogyan kell gondoskodni a floráriumokról?

Zárt florárium gondozása:

- Hőmérséklet: Optimális: 15-25 °C. Ettől pár fokkal magasabb hőmérsékletet is elviselnek.
- Páratartalom: Az üveg fala időszakosan elszórtan párás --> normális. Napsütéses időben fellépő egybefüggő, sűrű pára=Túl sok/erős napfény --> árnyékosabb hely.
- Öntözés szükséges: Ha a talaj világosabb árnyalatú lesz, a növények kókadnak, a moha kiszárad. Ez lehet pár hónaptól kezdve akár fél év is. Indokolatlan, túl gyakori öntözés a gyökerek elrothadását okozza.
- Öntözés mennyisége:Kisebb üvegek esetén maximum 50-75 ml, nagyobbak esetén 100 - 150 ml.
- Öntözés: Lágy vízzel (desztillált víz, esővíz vagy felforralt csapvíz visszahűtve) az üveg falán végig csorgatva. Sima csapvízzel soha! Kb. fél évente javasolt az öntözés alkalmával levéldísznövény tápoldatot a vízhez keverni.
- Fény:Közepes fényigény, sok szűrt (közvetett) napfény. Tűző napfény nem érheti, mert fel forrósodik az üveg és „megfőnek” a növények.
- Mesterséges megvilágítás (opcionális): Ha nincs elegendő természetes fény. LED megvilágítás ajánlott, 6000-6500 K színhőmérsékletű, napi 8 óra magvilágítás.
- Metszés: Ha a növény egyes levele nagyon neki nyomódik az üveg falának/tetejének, nyugodtan visszametszhetőek egy ollóval.
- Apró karbantartók: A floráriumban Trópusi ugróvillások (apró fehér ízeltlábúak) gondoskodnak az elhalt növényi részek „eltakarításáért”. Ezzel fenntartják az egyensúlyt.

Kayu típusú floráriumok gondozása:

- Hőmérséklet: Optimális: 15-25 °C-tól pár fokkal magasabb hőmérsékletet is elviselnek.
- Páratartalom: A nyitott üveg miatt rendszeres párásítást igényel. Ősztől tavaszig hetente pár alkalommal, nyári/melegebb időszakban két naponta.
Öntözés szükséges: Ha a talaj világosabb árnyalatú lesz, a növények kókadnak. Magasabb hőmérséklet esetén gyakrabban: 1-1,5 hetente, hűvösebb időben 2-3 hetente.
- Öntözés: Lágy vízzel (desztillált víz, esővíz vagy felforralt, majd visszahűtött csapvíz). Sima csapvízzel soha! Mivel az üveg alja a fa vonalait követi, ügyelni kell az öntözés egyenletes eloszlatására.
Kb. fél évente javasolt az öntözés alkalmával levéldísznövény tápoldatot a vízhez keverni.
- Fény: Közepes fényigény, sok szűrt (közvetett) napfény. Tűző napfénytől védett helyen.
- Mesterséges megvilágítás (opcionális): Ha nincs elegendő természetes fény. LED megvilágítás ajánlott, 6000-6500 K színhőmérsékletű, napi 8 óra magvilágítás.
- Metszés: Ha a növény egyes levele nagyon neki nyomódik az üveg falának vagy zavaróan túlnőnek az üvegen, akkor nyugodtan visszametszhetőek egy ollóval.

Mohakertek gondozása:

Elegendő csak spriccelni vagy pár csepp vizet becsöpögtetni, ha kezdenek kiszáradni (ált. pár hónap) --> A zöld színük ilyenkor megmarad, csak összeszárad, elveszíti telt kinézetét. Ha vizet kapnak, megszívják magukat és újra szépek lesznek. Mindenképp lágy vízzel kell öntözni! Közvetett napfényt igényelnek, tűző napfény nem érheti, mert belül bealgásodhat az üveg és kiéghetnek a mohák (elveszítik színüket). Túlöntözés hatására a mohák berohadhatnak, bepenészedhetnek, így ezt kerülni kell. Ha mesterséges megvilágítást szeretnél alkalmazni, akkor 5500-6500 K közötti színhőmérsékletű fényforrásra van szükség, min. napi 8 órás megvilágítással.

Tillandsia gondozása:

A tillandsiák a teljes felületükön veszik fel a nedvességet a környezetükből, ebből kifolyólag nagyon kedvelik a párás helyeket. Egy lakás páratartalma azonban nem elég számukra, így nyári, melegebb időszakban 1-2 naponta permetezni kell őket, szigorúan LÁGY vízzel. A téli, hűvösebb időszakban elegendő heti 1-2 alkalommal. Imádják a napfényt, így az otthonodnak egy világos, napos részére helyezd. Havonta pár permetezés során meghálálja, ha vízbe teszel egy kis orchidea/tillandsia tápoldatot. Amennyiben 1-2 hétre nem tudod rendszeresen permetezni, úgy előtte áztasd 1-2 órára vízbe, majd ezután helyezd egy árnyékosabb (de nem sötét) helyre. Majd, ha újra tudsz gondoskodni róla ismét áztasd be 1-2 órára és ezután helyezd vissza eredeti, napos helyére és ezután már újra a megszokott permetezős módszert alkalmazhatod.

Miért kell ennyire ritkán öntözni?

A lezárt üvegnek köszönhetően, a nedvesség nem párolog el, így az üvegen kicsapódott nedvességet a növények újra meg újra fel tudják használni. Kialakul egy önfenntartó rendszer, így a vízkörforgás is állandó.
Ezért minél megfelelőbb helyet találunk a floráriumunknak és minél kevesebbet nyitogatjuk, annál ritkábban kell öntözni.

Mi számít megfelelő helynek?

Minél megfelelőbb a hely, annál ritkábban kell öntözni és annál hosszabb ideig fog élni a florárium.
Amire fontos figyelni:
- A hőmérséklet 15 és 25 °C között legyen.
- Sok közvetett napfényt igényel, de közvetlen, tűző napfény NE érje a floráriumot, mert attól az üveg belseje felforrósodik (ezzel megfőzve a növényeket) és a nedvesség miatt az üveg bealgásodik.
- Ne legyen a közvetlen közelében fűtőtest, mert ugyanúgy megfőzi a növényeket, mint a közvetlen napfény.

Hogy kapnak levegőt a zárt üvegben a növények, nem kell nekik oxigén?

A növények légzéséhez minden adott a zárt floráriumon belül, nekünk csak a megfelelő fényviszonyokat kell biztosítani és már boldogok is.

Kicsit bővebben:

A növényi légzés/gázcsere azon részét bizonyára mindenki ismeri, amit fotoszintézisnek hívnak. Miszerint nappal, fény hatására a növény a gázcserenyílásain (sztóma) keresztül szén-dioxidot von el a környezetéből, a talajból felvett víz és ásványi anyagokkal kiegészítve cukrot állít elő, amelyet felhasznál a növekedéshez/fejlődéshez. Ennek a folyamatnak a melléktermékeként oxigént ad le a környezetébe.

Azon részét már azonban kevesebben ismerik a folyamatnak, amely éjszaka/sötétben történik, amikor is a növények hozzánk hasonlóan lélegeznek. Ez azt jelenti, hogy oxigént vesznek fel a környezetükből és szén-dioxidot „lélegeznek ki” a gázcserenyílásaikon, amit aztán nappal a fotoszintézishez ismét fel tudnak használni. És így be is zárult a kör, hogy miért is nem kell a zárt floráriumot szellőztetni és miért nem „fulladnak meg”.


Normális ha párás az üveg?

IGEN! Bizonyos mértékig.
A növények anyagcseréjének, "működésüknek" velejárója, hogy nedvességet párologtatnak a környezetükbe, amely a zárt környezet miatt, nem tud elpárologni, ezért kicsapódik az üvegen.
Viszont ha a pára beborítja az egész üveget és ez rendszeres, akkor lehet, hogy a florárium túl napos helyen van. Ilyenkor érdemesebb átköltöztetni egy kevésbé napos helyre. Amennyiben nem éri túlzott napfény, de mégis nagyon párás, akkor túl sok az üvegben a nedvesség, ilyenkor érdemes 1-2 napra kinyitni az üveget, hogy a fölösleges nedvesség el tudjon párologni, majd ezután le kell zárni, ha továbbra is túl sok a pára, akkor meg kell ismételni a folyamatot.
A florárium új otthonába érkezése után előfordulhat az esetleges hőmérséklet ingadozás miatt, hogy jobban bepárásodik, ilyenkor érdemes kinyitni fél napra, amíg megszokja az új hőmérsékletet, majd ezután lezárhatod.

Ki tudják nőni a növények az üveget?

A növények mindig a számukra optimális gyökér-levél "lomb" arány megtartására törekszenek. Ez azt jelenti, hogy csak akkora "lombot" növesztenek, amennyi az adott méretű gyökérzettel fenntartható. Mivel a föld a floráriumban korlátozott mennyiségben van jelen, ezért a gyökérzet növekedése is korlátozott, ezáltal a "lombozat" is korlátozott lesz. Ez nem ártalmas a növényekre!
Persze előfordulhat, hogy 1-1 levél hozzányomódik az üveghez, ezeket érdemes visszavágni, mivel a párás üvegfelülettel érintkezve a levél könnyen berohadhat. Pár levél visszavágása egyáltalán nem árt meg a növénynek.
Ha a növény rövid időn belül, hirtelen megnyúlik, kevés levelet hoz és egyáltalán nem fejleszt új hajtást, akkor az egyértelműen a fényhiány jele, költöztesd egy naposabb helyre, vagy alkalmazz mesterséges megvilágítást.

Gomba nőtt a floráriumban, ez normális?

A gombák megjelenése teljesen normális jelenség. A gombaspórák mindenhol megtalálhatók szinte, így előfordul, hogy a floráriumokban is megjelennek, ha számukra kedvezőek a körülmények. Ez csak azt jelenti, hogy egészséges a florárium. Általában pár nap/egy hét alatt elhalnak, mintha mi sem történt volna. Teljesen ártalmatlanok a növényekre, de ha zavaró, akkor nyugodtan ki lehet szedni őket.

Mennyi ideig élnek a növények a floráriumban?

A florárium élettartamát a tökéletes hely kiválasztásával maximalizálhatod. (Ezt a fentebb említett "Mi számít megfelelő helynek?" alatt találod).
A floráriumok átlagosan több évig is élhetnek, természetesen a különböző növények élettartama változó, de minimálisan mindegyik megél 1-2 évet.
Az egyik saját floráriumunk például szépen díszíti a lakásunkat már közel 4 éve (2019 eleje óta).


Van garanciavállalás?

Minden floráriumunkhoz adunk egy "Gondozási útmutatót", melyet kérünk, figyelmesen olvass el és tartsd be a benne foglaltakat!
Átadás után azonban a növény életkörülményeire nincs rálátásunk, a nem megfelelő tartásból (például: nem éri elég napfény, túlöntözöd, nem megfelelő a hőmérséklet stb.) eredő károkra nem áll módunkban felelősséget vállalni.
Azonban például ha a moha bepenészedik, elhal, azt bérmentve kicseréljük, amennyiben betartottad a gondozási útmutatóban foglaltakat.

Céges számlát kérhetek?

A 2022. XIII. törvény 5. § (1) bekezdés g) pontja értelmében, mint egyéni KATÁS kisvállalkozó nincs lehetőség vállalkozások/cégek felé történő számlakiállításra. Kizárólag természetes személyeknek áll módomban számlát kiállítani. Köszönöm a megértést!