Várunk szeretettel üzletünkbe személyesen is!

                                                                                        Várunk szeretettel üzletünkbe személyesen is!

Gondozás

Fény

A zárt floráriumokba levéldísznövények kerülnek, melyek többsége közepes fényigényű. A tűző napfénytől óvni kell, soha nem érheti közvetlen napfény. Viszont a közvetett napfényt kedvelik, erre egy ablak közeli hely tökéletes.

Túl sok/erős fény: Ha sűrű, egybefüggő pára jelenik meg az üveg falán napos időben, valamint a növények lankadnak, akkor nagy valószínűséggel túl erős, intenzív neki a napfény, érdemes egy árnyékosabb helyre költöztetni.

Túl kevés fény: A növények viszonylag hirtelen, rövid időn belül megnyúlnak, hosszú ízközöket fejlesztenek, azaz a száron két levél közt nagy lesz a távolság. A növények megdőlnek, valamint ritkák, aprók és fakók a levelei, akkor az a fényhiány egyértelmű jele. Fényszegény és nedves környezetben a penész is sokkal könnyebben meg tud jelenni, így erre figyelni kell.

Öntözés

Az öntözések gyakorisága: Sok minden befolyásolja, mint például az üveg mérete,vagy a floráriumot körbevevő környezet. Így érdemes pár hetente csekkolni az állapotát. De általánosságban pár havonta, vagy akár fél évente elegendő egy kevés (50-200 ml, mérettől és kiszáradtságtól függ) vízzel megöntözni.

Öntözni mindenféleképpen lágy vízzel kell! Erre legalkalmasabb a desztillált víz.

Öntözés módszere:  A vizet az üveg belső falán csorgasd végig. Ha a növények felületén nagyon megáll a víz, akkor érdemes 1-2 óráig nyitva hagyni, amíg elpárolog a felületükről a víz, mert ha úgy lesznek visszacsukva, hogy a növényeket áll a víz, akkor nem tud rövid időn belül elpárologni és berohadhatnak a levelei.

Akkor szükséges öntözni:

- Ha a talaj az eredeti sötétebb állapotánál jóval világosabb árnyalatú lesz, a talaj különállóbb, szemcsésebb. Ez utal a talaj kiszáradására.

- Vagy a növények lankadnak, elvesztik a tartásukat (ez már jelentős mértékű kiszáradásra utal). Azonban érdemes figyelni, hogyha a talaj nem tűnik száraznak, akkor lehet nem a kiszáradás miatt lankadnak a növények, hanem a túlmelegedés miatt, ez akkor fordulhat elő, ha közvetlen napfény éri hosszabb ideig és felforrósodik a floráriumban a levegő.

- A moha elveszíti teltségét, de a zöld színe megmarad. (Ha a moha elveszíti a színét az nem a kiszáradásra utal, hanem a túl magas hőmérsékletre)

Túlöntözés:  Az üvegen kersztűl vizsgálva ha a talaj nagyon sötét, már szinte fekete és az üveg falára van tapadva, látszatra mocsaras, nagyon nedves, akkor mindenképpen túlöntözésről van szó. Ezt mindenképpen szellőztetéssel kell orvosolni, hiszen hosszútávon a gyökerek rothadását, majd a növények halálát okozza.

Gombák a floráriumban

A gombák megjelenése a floráriumban teljesen normális, hiszen a gomba spórák szinte minden termékeny talajban megtalálhatóak. Ezek a floráriumban is nagy valószínűséggel benne vannak, azonban nem minden esetben nővesztenek termőtestet (így rejtve maradnak a szem elől). A termőtestek általában az öntözés után 1-2 nappal szoktak megjelnni. Ahogy az erdőkben is egy nagy esőzés után tömegével jelennek meg a gombák, úgy a floriban is ez történik, csak kicsiben. Ilyenkor a gombák számára kedvező lesz a környezet, így termőtestet növesztenek. 

Jelenlétük teljesen ártalmatlan, sőt a legtöbb gomba szimbiózisban él együtt a legtöbb növény gyökérzetével, valamint a termőtest a pár napos életciklusa után, elhalva plusz tápanyagot ad vissza a talajnak. De ha zavarja az embert természetesn el lehet távolítan.

Azonban a gombák megjelenése intő jel lehet a túlöntözésre, ilyenkor mindenképp érdemes a talajt megvizsgáni és ha a fentebbi túlöntözés részben leírtakat tapasztaljuk, akkor túlöntözésről van szó. Ha a talaj teljesen normális, akkor nincs ok az aggodalomra.

Páratartalom

Normál páratartalom: A zárt floráriumban lévő növények párakedvelőek, így ha párás az üveg fala az teljesen normális. Időszakosan, elszort foltokban megjelenő pára az ideális, ilyenkor az üvegnek kevesebb, mint a fele párás.

Túl magas páratartalom: Leggyakoribb kiváltó oka a túlöntözés, ilyenkor a túlzott párás környezetben könnyen megjelenhet a penész. Ezért ha az üveg falán nagy cseppek jelennek meg és az egész üvegen összefüggő pára van, akkor érdemes 1-2 napra kinyitni szellőzni, majd újra lezárni. 

Másik kiváltó oka, hogy túl erős (közvetlen) napfény éri, ekkor egy kicsit arébb kell tenni egy olyan helyre, ahol nem éri direkt napfény, különben huzamosabb ideig a tűző napon megfőhetnek a növények az üvegben.

Nem párásodik az üveg:  Ha túlságosan kiszárad a florárium, akkor nem képződik pára az üvegben. De ha a növények egészségesek, a föld nem tűnik száraznak és a mohák is szép teltek, akkor nem indokolt az öntözés, mert lehet többet árt, mint használ. Az kicsit alacsonyabb páratartalom nem feltétlen jelent problémát, egyszerűen csak a floráriumban lévő levegő nem telítődik annyi párával, hogy az le tudjon csapódni az üvegen. 

Hőmérséklet

A zárt floráriumoknak a szoba hőmérséklet tökéletes. Ideális hőmérséklet számukra 15-25 °C között van. Fontos, hogy a fűtési időszakban ne kerüljenek a fűtőtest közelébe, hiszen a magas hőmérséklet a zárt üvegben csak fokozódik, ezzel megfőzve a növényeket. A hőmérsékletet a tűző nap is megemelheti az üvegen belül, így attól óvni kell.

Valamint nyáron is a nagy kánikula idején figyelni kell, hogy a floráriumban ne legyen huzamosabb idei 27 oC-nál melegebb, mert a megárthat a növényeknek (lankadnak, majd elhalnak) és a moháknak (elveszítik színüket, sárgás,barnás árnyalatúak lesznek = elhalnak) is.

Metszés

Az idő múlásával természetes, hogy a növények szépen, lassan elfoglalják az egész helyet az üvegben. Ha nagyon hozzányomódik egy-egy levél az üveg falához/tetejéhez, akkor azokat érdemes levágni. Pár levél eltávolítása nem árt a növénynek. A levágott leveleket, mindig távolítsuk el az üvegből, mert ott hagyva azok könnyen berohadhatnak.

Viszont ha a növények viszonylag hirtelen, rövid időn belül nyúlnak meg, azaz két levél közt nagy a távolság, valamint ritkák és fakók a levelei, akkor az a fényhiány egyértelmű jele.

A mohákról

- A mohák nem hajtásos növények, nincsenek valódi leveleik, szállítórendszerük és gyökerük sem.

- Jól tolerálják a kiszáradást, ha kiszáradnak elveszítik a teltségüket/víztartalmukat, viszont megtartják zöld színüket. Ha újra vízhez jutnak megszívják magukat és ugyanolyan szép teltek lesznek, mint kiszáradás előtt.

- A magas hőmérsékletet (27 oC felett), valamint a sok/erős napfényt nem tolerálják. Ennek hatására besárgulnak/barnulnak és elhalnak. Ha a talaj nincs kiszáradva, akkor ilyenkor nem szabad öntözni, hiszen nem a vízhiány miatt veszítik el a zöld színüket, ha ilyenkor plusz vizet kapnak, akkor fennáll a túlöntözés veszélye, ami már a növényt is megölheti.

- Az elhalt sárga/barna részeken könnyen megtudnak telepedni a penészgombák (főleg ha ilyenkor pluszban megöntözik őket), így az elhalt részeket mindenképpen érdemes eltávolítani minél előbb.

Apró karbantartók

A zárt floráriumot, ha nagyon figyelmesen nézed, akkor apró kis fehér lényeket láthatsz, ezek a trópusi ugróvillások. Ezek a kis fickók nagyon hasznosak a floráriumban, mivel az idő során természetes, hogy egy-egy idősebb levél, moha elhal és az ugróvillások az elhalt növényi részekkel is táplálkoznak.  Így ezek a kis állatok segítenek fenntartani a floráriumban az egyensúlyt. Az élő, egészséges növényekre nincsenek káros hatással.

Ha a floráriumban egyszerre sok növény hal el (valamilyen külső hatás vagy betegség miatt) és tömegesével látod az elhalt növények körül az ugróvillásokat, akkor az azért van, mert számukra ez egy nagy lakoma és ilyenkor előbujnak lakmározni az elhalt növényekből, ami nem azt jelenti, hogy ők okozták a növények pusztulását (ennek más oka van), ők csak takarítani jöttek. :)

Mesterséges megvilágítás

Ha túl sötét a lakásod, de szeretnél növényeket/floráriumot tartani, vagy csak a téli napfényszegény időszakban szeretnél egy kis plusz megvilágítást adni a növényeknek, akkor erre tökéletes megoldás a mesterséges megvilágítás. Rengeteg féle lehetőség létezik, amit mi használunk és nekünk bevált az a LED világítás, fontos, hogy minimum 5500-6000K-es (hideg fehér) LED-et válassz. Továbbá, hogy a fényforrás ne legyen messzebb 30-40 cm-nél távolabb a floráriumtól, ez egy kb. 6 W (vagy az alatti) teljesítményű fényforrásnál igaz. Amennyiben a fényforrás nagyobb watt teljesítményű, úgy távolabb is elhelyezhető a floráriumtól.

Ha fővilágításként szeretnéd alkalmazni, akkor napi minimum 8-10 órára kell bekapcsolni, viszont ha csak pótmegvilágításként alkalmazod, akkor a természetes fény mennyiség függvényében elegendő napi pár órára bekapcsolni.